De kunstenaarsgroep Veers Oogenblik is in 2020 opgericht. We zijn met 3 kunstenaars: Riet van Schaik(schilderijen, textiel, keramiek) Marijke Leertouwer(assemblages) en Femke van den Berg(keramiek). Het doel van de groep is: ieder jaar een of meer kunstwerken maken met een typisch veers tintje.

Ons eerste project was de Hoogaars. Dit is een vissersschip(platbodem), dat samen met de Botter het meest gebruikt werd voor de visserij. Vroeger lag Veere aan de open zee. In 1958 is de Veerse gat dam gebouwd en ligt Veere aan het Veerse meer. De vissersvloot is naar elders vertrokken. 
Momenteel liggen er nog 4 Hoogaarzen in Veere bij de sluis. Zij worden beheerd door de SBH (Stichting Behoud Hoogaars). Gasten kunnen hierop meevaren en er worden evenementen en wedstrijden mee gehouden. Het Museum Veere heeft een samenwerkingsverband met de SBH. Zo kan men een arrangement nemen op museumbezoek met een zeiltocht.

De Hoogaars van Veers Oogenblik is gebouwd van zwarte klei op een schaal van 1: 10. In verband met de grootte van de keramiek oven moest hij in 3 delen gebouwd worden. De mast is deels van hout en deels van keramiek. De zeilen zijn gemaakt door Riet van Schaik en tevens beschilderd door haar. Vroeger werden de zeilen ook beschilderd om de demonen te verjagen.

Marijke Leertouwer heeft het schip versierd met assemblages, die verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het schip. Zo heeft de Hoogaars een verhaal gekregen.

voor meer info:

http://www.kunstinveere.nl

Foto: Karin den Boer

In 2021 hebben we als onderwerp “Verveerd” gekozen. Het thema was de basaltblok. Deze komt in Veere veel voor op de hellingen naar het water. Gastexposant was Marion Crezee.

Basaltblok Vilt. Riet van Schaik.

Basaltblok keramiek in reliëf Raku gestookt. Femke van den Berg

Assemblage Marijke Leertouwer